Studie-, netwerk- en inspiratiereis naar Denemarken
Laat u inspireren door de Deense sportsector
Studie-, netwerk- en netwerkreis Denemarken: naar een nieuwe blauwdruk voor sport en bewegen
Laat u inspireren door de Deense sportwereld!
Op 13 en 14 april 2023 organiseerden wij een studie-, inspiratie- en netwerkreis naar Kopenhagen, Denemarken. Deze reis laten wij graag op deze website staan als inspiratie voor uw mogelijke reis en laat zien waar wij toe in staat zijn.
Naast deze studiereis organiseren wij ook reizen op het gebied van educatie en leiderschap.
De studie-, netwerk- en inspiratiereis op het gebied van sport is door de deelnemers beloond met een ruime 8.
Vanuit deze reis zijn mooie dingen ontstaan in de dagelijkse praktijk van de deelnemers, maar ook van onze sprekers/begeleiders. Zo schreef Joop Alberda onlangs een column waarin hij stelde dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan de Deense sportwereld.
Een stelling die wij van harte ondersteunen! Denemarken is gidsland op het gebied van o.a. sport.
Maar waarom organiseerden wij deze reis?
Al decennia lang zijn wij professioneel actief in de sportwereld, voornamelijk in de Deense en Nederlandse sportwereld. Twee heel verschillende werelden.
Onlangs verscheen in de magazine van de Zwembadbranche een artikel waarin we oproepen tot een ‘paradigma shift’ naar hoe in de maatschappij naar sport en bewegen kijken. Een verschuiving richting een Deense instelling: sport als vitaal onderdeel van de maatschappij.
De Deense sportwereld: een duurzame blauwdruk voor de essentiële rol van sport in de samenleving.
Een paradigma shift is het veranderen van de blauwdruk van ons beweeg- en sportbeleid. Deze verandering behelst dat sport maatschappelijk gezien moet worden, en beoordeeld, als essentieel. Een gezond beweeg en sportklimaat dat echt inzet op een vitaal Nederland.
Niet voor niets is onlangs bevestigd dat het maatschappelijk rendement op sport (SROI) bijzonder hoog is: onlangs bleek uit onderzoek dat elke geïnvesteerde euro een maatschappelijk rendement van € 2,70 oplevert.
Wij zien vier pijlers voor een vitaal Nederland:
- Investeren in onze professionals: verbeteren arbeidsvoorwaarden, betere loopbaanperspectieven, meer en blijvend investeren in educatie en meer samenwerking met en of bundelen van ‘de sport’ (en eventueel andere sectoren). Deze pijler sluit haast naadloos aan bij de Human Capital Agenda Sport van het VWS
- Accommodatiebeleid: de accommodaties moeten aansluiten bij de maatschappelijke vraag vanuit een gemeente (of regio), waarbij de politiek financiert en de exploitant faciliteert: de focus moet vooral liggen op het maximaliseren van het maatschappelijk rendement en minder op het financieel rendement.
- Versterking verenigingen: de sport is gebaat bij het professionaliseren en versterken van de verenigingen. Een goede mix tussen professionals en vrijwilligers zal het maatschappelijk rendement van verenigingen verbeteren, zowel qua breedte- als topsport.
- Samenwerking binnen de sport en tussen de sport en politiek moet worden gestroomlijnd met als uitgangspunt het bereiken van het maximale maatschappelijke rendement. Dit vereist een integraal sportbeleid die loopt van een sportmentaliteit van beslisser in de tweede kamer, de professionals in de markt en alle schakels die er tussen zitten.
Wat levert de studiereis u op?
De studiereis is interessant voor alle professionals in de sportwereld waarbij u veel inspiratie en informatie verkrijgt, zoals:
- voor professionals zoals adviseurs, beleidsbepalers, managers en directeuren interessant: het Deense model biedt inzicht in het organisatie- en financieringsmodel van exploitatievormen waarin alle gemeentelijke sportvoorzieningen onder één organisatie vallen, in samenwerking met alle verenigingen.
- voor werkgevers en vakbonden, waarvoor de arbeidsvoorwaarden, loopbaanmogelijkheden en educatie in Denemarken aan de orde komen, alsmede het samenspel tussen de landelijke overheid, lokale overheid, sportverenigingen en exploitanten.
- specialisten die met educatie aan sport verbonden zijn. Zij zullen kennis nemen van het educatieve systeem, waarbij met een ruim budget continue wordt gewerkt aan het verder professionaliseren van alle geledingen in de organisaties.
- verenigingen kunnen leren wat de mogelijkheden zijn wanneer zij afdoende (financieel) worden ondersteund en hoe zij hiermee hun maatschappelijke rol nog beter in kunnen vullen.
Inhoud studiereis
Aan de hand van een bezoek twee voorbeeldaccommodaties en een set aan unieke Deense topsprekers uit de markt zullen deze onderdelen aan de orde komen. Joop Alberda en Michael Andersen zullen ons door de diverse onderdelen heen begeleiden en het programma koppelen aan uw leerdoelen.
Daarnaast zult u kennis maken met Deense deelnemers aan deze reis waardoor u een waardevol internationaal netwerk kunt opbouwen. Ook zal er voldoende ruimte zijn voor kennisuitwisseling. Dé uitgesproken unieke gelegenheid om te net- en samenwerken.
Via een take-in gesprek brengen wij de interesses en eventuele leerdoelen van de deelnemers in kaart, waarop het programma zal worden vormgegeven. Ook zullen moderators de rode draad bewaken en antwoord zoeken op vragen als: wat kan ik er straks in Nederland mee?
Er zal een bezoek worden gebracht aan het Rudersdal sportcomplex, waar wordt samengewerkt met meer dan 35 sportverenigingen. Eén van die verenigingen is Sigma Swim, een zwemvereniging met ruim 3.000 leden die een budget heeft van meer dan een miljoen euro. Deze vereniging levert sinds 2000 dan ook onafgebroken zwemmers aan de Olympische Spelen.
Tenslotte is het interessant dat Rudersdal delen van zijn voorzieningen kosteloos ter beschikking stelt aan de gemeenschap.
Ook zullen wij een bezoek brengen bij Brondby.
Naast zwemmen zal ook aandacht worden besteed aan de Deense successen in:
- Handbal: het succes van het Deense handbal, waarbij de heren de laatste drie wereldkampioenschappen hebben gewonnen. Handbal is vooral populair in kleinere gemeenten en door goed opgeleide jeugdcoaches is de talentontwikkeling van wereldklasse;
- Voetbal is de meest populaire sport voor Deense kinderen. Recent is vooral het damesvoetbal enorm gegroeid, zowel in hoeveelheid voetbalsters als in de ontwikkeling. Zowel de Deense bond (DBU) en de clubs hebben een enorme focus op talent ontwikkeling en goede trainingsfaciliteiten;
- Zowel op de weg, op de baan als in het BMX is wielrennen momenteel dé sport waarin Denemarken de meeste internationale successen boekt, waaronder de tourwinst door Jonas Vingegaard.
Wie zitten er achter de studiereis?
De organisatoren zijn:
- Joop Alberda: het meest bekend als coach van het gouden Olympisch Nederlands volleybalteam van 1996 in Atlanta. Deze prestatie is door het Nederlandse publiek gekozen tot sportmoment van de twintigste eeuw.
Joop heeft een brede ervaring als sportbestuurder o.a. als technisch directeur bij de NOC*NSF, de zwembond en volleybalbond, maar is als allrounder ook werkzaam geweest in b.v. het wielrennen, roeien en voetbal. Ook is Joop mede oprichter van NL Coach, de belangenbehartiger van coaches en trainers, en is sinds 2020 betrokken bij ‘Bewegen het nieuwe Normaal’, met als doel herwaardering van bewegen als preventie. - Michael Andersen: 8 jaar lang ‘Chief Executive Officer’ van Team Denmark (het Deense equivalent voor de NOC*NSF) met veel ervaring in de Deense sport en educatieve wereld. Momenteel adviseert Michael vele Scandinavische organisaties over sportontwikkeling.
- Peter Klos, sinds 2009 manager van Sportfondsenbad Edam-Volendam (de Waterdam) en projectmanager bij het Projectenbureau van Sportfondsen Nederland, afgestudeerd bestuurskunde en post-hbo opgeleid tot projectmanager, ondernemer en betrokken in de lokale politiek.
- Ricky Jørgensen: voormalig Deens topsporter en partner van Wieke Hoogzaad, voormalig Nederlands sportvrouw van het jaar. Jørgensen is sinds 2007 werkzaam in de Deense sportwereld als coach en trainer van sportverenigingen en organisaties, directeuren, managers en teams. Ricky is gespecialiseerd in op maat gemaakte strategieën op zowel organisatie als menselijk niveau en richt zich hierbij vooral op de sportwereld, zakelijke cultuur en sport evenementen en non-profit organisaties.
Inschrijving
Er is veel interesse naar de studiereis en uit meerdere landen. Zo is er logischerwijs veel interesse vanuit Denemarken, maar ook uit andere landen. In Nederland worden gesprekken gevoerd met mensen uit de politiek (van landelijk tot gemeentelijk), educatie, bedrijven maar natuurlijk mogen onze eigen experts op het gebied van exploitatie niet ontbreken. Vandaar dat wij u via deze weg een open uitnodiging versturen, maar wees op tijd, want de plekken zijn beperkt.
Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met Peter Klos via 06-14240368 of Ricky Jørgensen via 0045 51220079
Peter Klos
Contact via WhatsApp
Ricky Jørgensen
Contact via WhatsApp
Maak kennis met de sprekers
Torbjørn Sindballe
Torbjørn Sindballe is tweevoudig wereld en Europees kampioen triatlon en is de beste Deense Iron man deelnemer ooit op Hawaii. Ook heeft hij twee boeken op zijn naam staan over zijn sportieve carrière.
Torbjørn is gespecialiseerd in het ontwikkelen van organisatieculturen, leiderschap en talentontwikkeling en is momenteel talent leider bij Deloitte.
‘The perfect performance‘ is de titel van zijn eerste boek. In zijn presentatie geeft hij inzicht hoe ‘the perfect performance’ kan worden bereikt. Over de voorwaarden en toewijding die nodig zijn om op het juiste moment de perfecte prestatie te kunnen leveren.
Torbjørn zal als spreker aanwezig zijn.
Michael Andersen
Michael Andersen is acht jaar lang de ‘Chief Executive Officer’ van Team Denmark geweest, het Deense NOC-NSF. Michael geeft een inkijk over de succesvolle jaren waarin hij leiding gaf aan Team Denmark.
Hierbij zal in worden gegaan tussen de rol van Team Denmark, de politiek, sportbonden, sportverenigingen, sponsoren en sporters. Ingezoomd zal worden op de krachten van alle actoren in de sportwereld samengevoegd om te komen tot succes.
Michael zal beide dagen aanwezig als spreker, deelnemer en als linking pin fungeren bij de diverse onderdelen van het programma.
Joop Alberda
Joop Alberda is het meest bekend als coach van het gouden Olympisch Nederlands volleybalteam van 1996 in Atlanta. Deze prestatie is door het Nederlandse publiek gekozen tot sportmoment van de twintigste eeuw.
Joop heeft een brede ervaring als sportbestuurder o.a. als technisch directeur bij de NOC*NSF, de zwembond en volleybalbond, maar is als allrounder ook werkzaam geweest in b.v. het wielrennen, roeien en voetbal.
Ook is Joop mede oprichter van NL Coach, de belangenbehartiger van coaches en trainers, en is sinds 2020 betrokken bij ‘Bewegen het nieuwe Normaal’, met als doel herwaardering van bewegen als preventie.
Joop zal tijdens de studie- en netwerkreis twee dagen lang als mediator optreden tussen de Deense en Nederlandse sportwereld en zal zijn kennis op het gebied van strategie, management en zijn brede sportervaring hiervoor samen met u inzetten.
Lars Green Bach
Lars Green Bach is voormalig technisch directeur van de zwembond en is momenteel de secretaris-generaal van de Deense schietbond en zit in de gemeenteraad van Ballerup.
Lars heeft hij jaren samengewerkt met Michael Andersen in Team Denmark, zowel als talent ontwikkelaar als teamleider en consultant.
Lars vertelt over de voorwaarden die nodig waren om een recordoogst bij de olympische spelen te halen in zijn tijd als technisch directeur bij de zwembond. Hierbij zoomt hij in tussen het samenspel van Team Denmark, de zwemverenigingen en de politiek.
Lars zal beide dagen aanwezig als spreker, deelnemer en als linking pin fungeren bij de diverse onderdelen van het programma.
Carsten Jacobsen
Carsten Jacobsen is manager van het Rudersdal sportcomplex en deelt met u graag zijn ervaring om met meer dan 35 sportverenigingen samen te werken. Carsten is de link tussen de bezoekers, verenigingen en organisatie en is het toonbeeld van servicegerichtheid.
Hierover vertelt Carsten u graag meer, met speciale aandacht voor de rol van educatie, werving en selectie. Hierbij is het uitgangspunt mensen te ontmoeten op hun niveau.
Mia Hyldahl
Mia Hyldahl is sinds 2014 sports director van Sigma Swim, een vereniging die sinds 2000 onafgebroken zwemmers heeft afgevaardigd aan de Olympische Spelen, waaronder gouden medaille winnares Pernille Blume.
Sigma Swim heeft als vereniging een budget van ruim 1 miljoen euro en heeft meerdere trainers en coaches in fulltime dienst. Het succes van Sigma Swim komt daarnaast door de goede samenwerking tussen de exploitant, de gemeente, de zwembond en Team Denmark (de Deense NOC-NSF).
Haar verhaal is interessant voor alle verenigingen en partners in de Nederlandse sportwereld.
Morten Harkjaer Nielsen
Morten heeft de afgelopen 14 jaar gewerkt als manager van de Maribo sportfaciliteiten waar hij met meer dan 20 verschillende sportorganisaties samenwerkt. Zijn achtergrond ligt in handbal waar hij in zijn jeugd op een hoog niveau heeft gespeeld, totdat blessures een einde maakten aan zijn sportcarrière.
Na zijn sportcarrière heeft hij zich gespecialiseerd in het coachen van jeugd gericht op talentontwikkeling met oog op het behoud van spelvreugde. Zo heeft Morten eliteteams van onder-16 en onder-18 gecoacht.
In 2008 is Morten aangesteld als de bondscoach van het heren en dames beachhandbalteam en begeleidde het nationale damesteam naar de World Cup in China in 2009.
In de afgelopen 10 jaar heeft hij naast zijn baan verschillende jeugdteams gecoacht en diverse bestuursfuncties in de sportwereld bekleed.
Afgelopen november is Morten tot directeur benoemd van het professionele handbalteam van Maribo, actief in de eerste divisie. In dit team zijn 35 professionals actief, te weten spelers, coaches en de medische staf. Daarnaast zijn er 60 vrijwilligers en 215 sponsoren aan de organisatie verbonden.
Morten zal ingaan op de Deense handbalsuccessen en de rol van de verenigingen in dit succes.
Rasmus Quaade
Rasmus is een voormalig professioneel baan- en wegwielrenner en heeft deelgenomen aan twee Olympische spelen. In Rio de Janeiro wist hij een bronzen medaille te bemachtigen.
Tegenwoordig is Rasmus sport directeur van een Deens team gericht op talent ontwikkeling, waar hij jonge talenten aan het begin van hun sportcarrière coacht en helpt ontwikkeling. Ook coacht hij talenten van onder de 17 en onder de 19 bij het nationale baanwielrennen.
Rasmus studeert momenteel voor leerkracht in het basisonderwijs.
Tenslotte is Rasmus commentator bij twee Deense TV-zenders.
Knud Skadborg
Knud is een voorzitter van de cultuur en vrijetijds comité in Rudersdal (de hoogste ambtelijke leidinggevende) en is trots de deelnemers namens de gemeente om ons te ontvangen.
Knud is in het verleden afdelingshoofd geweest bij Team Denmark en is nog altijd aan Team Denmark (en andere federaties) verbonden als consultant. In Team Denmark heeft hij van 2005 tot 2020 gewerkt aan de ontwikkeling van de infrastructuur van de Deense elite sporten. Onderdeel hiervan maakte de ontwikkeling van Elite gemeentes, sport scholen en nationale elite centra uit. In zijn jongere jaren was Knud actief in meerdere Europese- en wereldkampioenschappen schermen.
Knud zal zich in zijn presentatie focussen op de politieke-administratieve structuur van de sport in Rudersdal in een lokale, nationale en internationale context.
Programma
Donderdag 13 april
Vrijdag 14 april
Uw Gastheren
Ricky Jørgensen
Ricky Jørgensen is mede-oprichter en eigenaar van PR-education.
Ricky is een voormalig Deense topzwemmer, meervoudig Deens kampioen en recordhouder en voormalig nationale hoofdtrainer zwemmen van de Deense triatleten.
Ricky Jørgensen zijn ‘burning desire’ om een verschil te maken in de ontwikkeling van mensen in hun top prestaties en georganiseerde sport was in 2007 een succes geworden met de oprichting van zijn eigen coaching- en trainingsorganisatie. Over de jaren heeft Ricky ruim honderd atleten, managers, directeuren en teams gecoacht en/of getraind.
Ricky is een visionaire en innovatieve opleider in de georganiseerde sport. Hij is gespecialiseerd in op maat gemaakte strategieën en (ontwikkelen van) vaardigheden met focus op de mentale en fysieke gezondheid van organisaties. Zijn focus ligt op educatie in de georganiseerde sport, zakelijke en culturele sport evenementen en non-profit sport organisaties.
Peter Klos
Peter Klos is mede oprichter en eigenaar van PR-education.
Peter is sinds jongs af aan betrokken in de sport wereld en heeft na zijn studie bestuurskunde diverse functies gehad als manager en projectmanager. Ook heeft hij diverse ondernemingen (gehad) en is betrokken in de lokale politiek.
Als generalist is Peter breed georiënteerd en is gespecialiseerd in het organiseren en leiden van projecten en creëren van optimale omstandigheden. Hij is continue op zoek naar verbeteringen en uitdagingen om zo goed mogelijk te presteren.
Zijn doel is de Nederlandse sportwereld te helpen verbeteren en ziet sport als één van de belangrijkste maatschappelijke investeringen die er is.
Informatie
Uw investering bedraagt € 530,- exclusief btw.
De studiereis is inclusief overnachting van donderdag op vrijdag (inclusief ontbijt), vervoer van en naar Rudersdal en de lunch op donderdag en vrijdag. Het diner op donderdag en een voorovernachting van woensdag op donderdag zijn optioneel.
U kunt natuurlijk in het weekend ook Kopenhagen gaan verkennen!
Wij verblijven in een hotel vlak bij het centraal station waar u ook uw auto kunt parkeren. Vanuit Kopenhagen airport gaat er een rechtstreekse treinverbinding naar Kopenhagen Centraal. Uiteraard helpen wij u op weg.
Inschrijven
Schrijf u nu in voor deze Studiereis in Denemarken door het inschrijfformulier in te vullen op deze website en die te versturen. Na inschrijving ontvangt u binnen twee werkdagen een e-mailbevestiging over uw reservering en beschikbaarheid.
Wij kunnen een beperkte hoeveelheid deelnemers ontvangen, dus schrijf u tijdig in.